Kaloryczność: 110 kcal/porcja
Składniki na 4 porcje
• | paczka mrożonej włoszczyzny | |
• | 1/2 paczki mrożonej brukselki | |
• | liść laurowy | |
• | kilka ziaren pieprzu | |
• | 30 dag łopatki wieprzowej z kością | |
• | cebula | |
• | 3 ziemniaki | |
• | sól, pieprz | |
• | zioła prowansalskie | |
• | śmietana do zup | |
• | koperek | |
Lane kluski: | ||
• | 3 łyżeczki mąki | |
• | jajko | |
Etapy przygotowania
1. | Zagotuj 2 l wody, wrzuć mrożonki, liść laurowy, pieprz, gotuj 5 minut. Włóż umyte mięso i podpieczoną cebulę, gotuj 15 min. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj do miękkości. Wyjmij mięso, liść laurowy i cebulę, przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj ok. 10 min. Przygotuj lane kluski: wymieszaj jajko z mąką i szczyptą soli. Lej kluseczki na wrzącą zupę, cały czas mieszając. Ugotowane mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę, dodaj do garnka z zupą. Przypraw ziołami prowansalskimi. Zupę podawaj gorącą, z kleksem śmietany, posypaną koperkiem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz