piątek, 6 maja 2011

Pieprznica czyli zupa grzybowa z kurek (pieprznik jadalny)

Przygotowanie: 10 min.

Smażenie: 10 min.

Gotowanie: 30 min.

Trudność: łatwizna



Składniki na 4 porcje



300 g kurek, 100 g żółtej fasolki szparagowej, 1 cebula czosnkowa
pęczek koperku, 3 ząbki czosnku, oliwa ekstra vergine, 2 łyżki masła
sól, pieprz, 2 łyżki grzybowego sosu sojowego, ziele angielskie, liść laurowy
włoszczyzna bez kapusty na wywar z warzyw
kilka małych młodych ziemniaków, 200 ml śmietany 18%

Etapy przygotowania



1.Z włoszczyzny gotujemy wywar (około 2 l) z ziemniakami w całości. Kiedy zmiękną usuwamywłoszczyznę i odstawiamy garnek z wkrojoną surową fasolką szparagową pokrojoną w 1 cm kawałki.
2.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę szatkujemy w drobną kostkę i oba składniki podsmażamy na oliwie z masłem tak, aby zeszklić cebulę.
3.Dodajemy wyczyszczone kurki i jeszcze chwilę podsmażamy. Kiedy zaczną być półmiękkie dolewamy śmietanę i dodajemy posiekany koperek. Jeszcze chwilę trzymamy na patelni. Podlewamy wywarem i zawartość patelni przekładamy do garnka z wywarem i ziemniakami. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz