Oczekiwanie: 1 godzina
Trudność: łatwy
Składniki na 6 porcji
• | 1,5 kg dorodnych truskawek | |
• | 2/3 szklanki cukru | |
• | 1 szklanka mleka | |
• | 2 szklanki wody | |
• | 2 żółtka | |
• | 1 łyżeczka soku z cytryny | |
• | kawałek kory cynamonowej | |
• | 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej | |
• | czarne jagody i ubita śmietanka kremowa do dekoracji | |
Etapy przygotowania
1. | 1 | |||
2. | Zimne mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. | |||
3. | Na małym ogniu ustawić rondel o grubym dnie, wrzucić żółtka i pozostały cukier. Energicznie mieszać, aż do momentu, gdy cukier się całkowicie rozpuści, a masa stanie się jasno kremowa. Wtedy wlać mleko, cały czas energicznie mieszając. Gdy tylko masa zgęstnieje (konsystencja rzadkiego budyniu), zdjąć z ognia. | |||
4. | Ugotowane truskawki zmiksować i połączyć z masą żółtkową. Dodać zmiksowane świeże truskawki. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. | |||
5. | Podawać z czarnymi jagodami i ubitą kremówką. Do tego wyśmienicie pasują biszkopty. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz