piątek, 6 maja 2011

Chłodnik truskawkowy

Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 1 godzina

Trudność: łatwy



Składniki na 6 porcji



1,5 kg dorodnych truskawek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
kawałek kory cynamonowej
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
czarne jagody i ubita śmietanka kremowa do dekoracji

Etapy przygotowania



1.kilogram umytych truskawek włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać połowę cukru i cynamon.Gotować na średnim ogniu 10 minut.
2.Zimne mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną.
3.Na małym ogniu ustawić rondel o grubym dnie, wrzucić żółtka i pozostały cukier. Energicznie mieszać, aż do momentu, gdy cukier się całkowicie rozpuści, a masa stanie się jasno kremowa. Wtedy wlać mleko, cały czas energicznie mieszając. Gdy tylko masa zgęstnieje (konsystencja rzadkiego budyniu), zdjąć z ognia.
4.Ugotowane truskawki zmiksować i połączyć z masą żółtkową. Dodać zmiksowane świeże truskawki. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
5.Podawać z czarnymi jagodami i ubitą kremówką. Do tego wyśmienicie pasują biszkopty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz