piątek, 6 maja 2011

Zupa serowa z kluskami kładzionymi


Składniki



pęczek włoszczyzny
2 udka kurczaka
6 topionych serków kremowych
1/2 szklanki śmietanki
pieprz, sól
koperek

KLUSKI:
2 jajka
3/4 szklanki mąki
2–3 łyżki zimnej wody
sól

Etapy przygotowania



1.Włoszczyznę obierz, zalej 2 l wrzątku, gotuj 10 min. Włóż udka, ugotuj do miękkości. Wywar przecedź, odparowany płyn uzupełnij do 2 l gorącą wodą. Serki rozetrzyj z niewielką ilością wywaru, połącz z resztą, gotuj 15 min. Przypraw do smaku, wymieszaj ze śmietaną. Z podanych składników zmiksuj ciasto na kluski, kładź łyżeczką na osolony wrzątek. Zupę podawaj z kluseczkami, posypaną koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz