1. | | Warzywa umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Marchewkę oskrobać i pokroić na kawałki. |
| | | | |
2. | | Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch garnków. |
| | | | |
3. | | Do jednego dodać czerwoną paprykę i pomidory. Do drugiego włożyć żółtą paprykę i pokrojone marchewki. |
| | | | |
4. | | Do obu garnków wlać po trzy szklanki bulionu.Gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrywki. Ostudzić. |
| | | | |
5. | | Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Przyprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków. Ubić śmietanę ze szczyptą soli i odstawić. |
| | | | |
6. | | Z dwóch dzbanków (lub dwiema chochlami) wlewać jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie wymieszały. |
| | | | |
7. | | Na każdą porcję położyć łyżkę ubitej śmietany (można ją dekoracyjnie rozprowadzić patyczkiem). Dodać bazylię. |
| | | | |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz