czwartek, 12 maja 2011

Stek z FRYTKAMI

  Opanuj ten przepis, a rezerwację w piekielnie drogiej restauracji Gordona możesz odwołać. Albo poszukać tam pracy.
  Z kaczym lub gęsim tłuszczem frytki to już nie frytki. To niebo w gębie!


Składniki:
2 x 250 g polędwicy wołowej
20 ml oliwy
Przyrządzanie:
1. po opłukaniu osusz mięso papierowym ręcznikiem, przypraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obu stron. Odstaw na 2 minuty.
2. Dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni z grubym dnem. Połóż oba steki i smaż 2 minuty z każdej strony, jeżeli chcesz je mieć na krwisto, i po 4 minuty, by dostać średnio wysmażone. Nie nakłuwaj ich widelcem przy przewracaniu - użyj łopatki.
3.Przełóż łopatki na ciepły talerz i przykryj aluminiową folią. Zostaw na 6 - 7 minut - będą bardziej soczyste. Połóż na wierzch gremolatę i obok frytki.

Składniki:
garść natki pietruszki
garść świeżego tymianku
skórka cytryny
4 ząbki czosnku
40 ml oliwy extra vergine
Przyrządzanie:
1. Drobno posiekaj tymianek i wrzuć do miski. Zetrzyj na tarce skórkę z jednej cytryny i wrzuć starte drobiny do wrzącej wody na 30 sekund. Wylej je na sitko i przelej zimną wodą. Odsącz.
2. Bardzo drobno posiekaj czosnek i wrzuć go na lekko rozgrzaną patelnię. Mieszaj chwilę, aż zmięknie, i przełóż do miski z tymiankiem. Dodaj cytrynową skórkę, drobno posiekaną natkę, oliwę i morską sól do smaku. Połącz wszystko, mieszając.


Składniki:
4 duże ziemniaki
500 g kaczego lub gęsiego tłuszczu ( dostępne w supermarketach)
Przyrządzanie
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w odpowiednie słupki. Staraj się, żeby były mniej więcej podobnej wielkości. Rozgrzej tłuszcz w garnku do temperatury 130 stopni i wrzuć pokrojone ziemniaki na 4 minuty. Wyciągnij cedzakiem i połóż na papierowym ręczniku.
2. Podgrzej tłuszcz do 180 stopni i ponownie włóż do niego ziemniaki. Smaż, aż będą ciemnozłote, znowu użyj cedzaka i papierowego ręcznika. Sól morska doda im smaku.


Przepis nie mojego autorstwa. Znalazłem starą kartkę a nim on.
Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz