piątek, 6 maja 2011

Faszerowana pierś z kurczaka

Przygotowanie: 35 minut

Smażenie: 20 minut

Trudność: łatwe



Składniki na 2 porcje



1 większa pierś z kurczaka
4 pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 plastry sera żółtego
2 łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia
2 patyczki do szaszłyków

Przyprawy:
sól
pieprz biały mielony
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy

Etapy przygotowania



1.Pieczarki czyścimy i trzemy na tartce jarzynowej o średnich oczkach. Cebulę obieramy i kroimy kosteczkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę.
2.Pierś z kurczaka przecinamy na pół ta,k by powstały dwie. W każdej robimy sporą kieszonkę.
3.Piersi nacieramy ziołami i solą od środka.
4.Pieczarki, cebulę i czosnek zrumieniamy na patelni na oliwie. Doprawiamy do smaku.
5.Napełniamy farszem kieszonki w piersi kurczaka
6.Na koniec do owej kieszonki wkładamy po plastrze zółtego sera.
7.Każdą pierś spinamy dokładnie na długości patyczkiem do szaszłyków.
8.Obsypujemy je ziołami i solą z każdej strony.
9.Smażymy na wolnym ogniu - często obracając.
10.Podajemy na gorąco do frytek i różnego rodzaju surówek. WYŚMIENITE!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz