piątek, 6 maja 2011

Chłodnik z buraczków

Przygotowanie: 25 minut

Kaloryczność: 110 kcal/porcja



Składniki na 4 porcje



2 buraki z liśćmi
2 kwaszone ogórki
2 jajka na twardo
1/2 l zsiadłego mleka
szklanka śmietany
szczypior
1/3 l soku z kwaszonych ogórków
koper
sól, pieprz

Etapy przygotowania



1.Umyte buraki ugotuj z liśćmi. Ogórki pokrój na półplasterki, włóż do wazy, posól, dodaj pokrojone w ósemi jajka. Koper i szczypior posiekaj.
2.Ugotowane buraki schłodź, obierz, pokrój w słupki. Potnij liście. Zmieszaj zsiadłe mleko ze śmietaną. Mieszając, dodaj sok z kiszonych ogórków.
3.Wlej do wazy z jajkami i ogórkami. Podaj posypane koprem i szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz