1. |  | Warzywa umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na paski. Marchewkę oskrobać i pokroić na kawałki. |
| | | |  |
2. |  | Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na łyżce masła. Podzielić na dwie części i włożyć do dwóch garnków. |
| | | |  |
3. |  | Do jednego dodać czerwoną paprykę i pomidory. Do drugiego włożyć żółtą paprykę i pokrojone marchewki. |
| | | |  |
4. |  | Do obu garnków wlać po trzy szklanki bulionu.Gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrywki. Ostudzić. |
| | | |  |
5. |  | Do każdej zupy dodać łyżkę masła i połowę ugotowanego ryżu. Przyprawić solą. Oddzielnie zmiksować i ponownie zagrzać. Przelać do dwóch dzbanków. Ubić śmietanę ze szczyptą soli i odstawić. |
| | | |  |
6. |  | Z dwóch dzbanków (lub dwiema chochlami) wlewać jednocześnie na talerz obie zupy, uważając, aby się nie wymieszały. |
| | | |  |
7. |  | Na każdą porcję położyć łyżkę ubitej śmietany (można ją dekoracyjnie rozprowadzić patyczkiem). Dodać bazylię. |
| | | |  |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz